UPRAWA ARONII CZARNOOWOCOWEJ
- Odsłony: 9087
Wiesława Kaczorek
Uprawa aronii pozwala rolnikowi uzyskać dobry wynik ekonomiczny dzięki corocznemu i wysokiemu plonowaniu.
Owoce aronii można wykorzystać w stanie świeżym, jak również w postaci przetworów: soki, konfitury, nalewki. Ze względu na zawartość barwników antocyjanowych, przetwory z aronii mają intensywną, czystą barwę. Cenny skład witamin pozwala zaliczyć aronię do roślin leczniczych.
Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej, gdzie występuje w stanie dzikim. Jest to krzew dorastający do wysokości 2-2,5 m. Okres kwitnienia rozpoczyna się w drugiej połowie maja. Szybkie zawiązywanie owoców eliminuje wpływ późnych przymrozków, a zawiązane owoce stanowią 80-90%, czas ich formowania w różnych latach wynosi 80-90 dni. Owoce są okrągłe lub lekko wydłużone, koloru czarnego, pokryte lekkim nalotem woskowym, ich średnica wynosi 8-12 mm, natomiast waga 1-1,5 g. Do zakładania plantacji towarowych poleca się sadzonki z rozmnażania wegetatywnego, które owocują w trzecim lub drugim roku życia. Okres produkcyjności plantacji wynosi około 20 lat, roczna wydajność owoców z 1 ha – 10-17 ton, a średni plon to 12 ton/ha.
PROW 2014-2020 harmonogram planowanych naborów wniosków w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Odsłony: 2419
Lp. Nazwa działania / poddziałania / typy operacji Planowany termin naboru wniosków*
ROZWÓJ GOSPODARSTW
1. poddziałanie „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” typ operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw” – nabór na operacje za wyjątkiem operacji realizowanych w gospodarstwach prowadzących produkcję trzody chlewnej, na obszarach wyznaczonych w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) marzec 2017 r.
2. poddziałanie „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” typ operacji „Premie dla młodych rolników” kwiecień 2017 r.
3. poddziałanie „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” typ operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw” - nabór na operacje realizowane w gospodarstwach prowadzących produkcję trzody chlewnej, na obszarach wyznaczonych w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) czerwiec 2017 r.
KONIECZNE BĘDĄ UMOWY
- Odsłony: 2640
Marian Szałda
Od 11 lutego 2017 roku obowiązują pisemne umowy na dostawę produktów rolnych. Umowy mają wzmocnić współpracę w łańcuchu dostaw żywności oraz pozycję producenta.
Agencja Rynku Rolnego będzie mogła nakładać na firmy handlowe i przetwórcze kary w wysokości 10% wartości zakupionych produktów rolnych za nabycie tychże produktów bez pisemnej umowy z rolnikiem bądź nabyte wskutek wadliwej umowy. Produktami wyszczególnionymi w przepisie są: zboża, cukier, susz paszowy, nasiona, chmiel, tytoń, owoce i warzywa, produkty z przetworzonych owoców i warzyw, mleko i przetwory mleczne, wołowina i cielęcina, wieprzowina, baranina i kozina, jaja, mięso drobiowe, produkty pszczele, wino, alkohol etylowy pochodzenia rolniczego.
JAGODA KAMCZACKA
- Odsłony: 3654
Jagoda kamczacka jest rośliną coraz chętniej uprawianą zarówno w ogrodach przydomowych, jak i na plantacjach towarowych. Niezwykłe walory zdrowotne uprawianych odmian zachęcają do stosowania ekologicznych metod uprawy.
Krzewy jagody kamczackiej (suchodrzew jadalny) są łatwe w uprawie, praktycznie nie wymagają ochrony. Są odporne na suszę i na mróz – znoszą temperaturę do minus 45°C, a w czasie kwitnienia tolerują przymrozki do minus 8°C. Problemem w uprawie jagody kamczackiej może być nierównomierne dojrzewanie owoców, podczas niedoborów wody osypywanie się owoców, a także ptaki, które bardzo lubią słodkie jagody. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych, nawet przed pierwszymi owocami wczesnych truskawek.
Rośliny są obcopylne, co oznacza, że do dobrego zapylenia i zawiązania owoców potrzebny jest pyłek innej odmiany, dlatego na działkach i plantacjach należy nasadzać co najmniej 2, 3 odmiany kwitnące w tym samym czasie.