Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Pszenica ozima - Grupa Azoty

Pszenica ozima Grupa Azoty 1

Artykuł opracowany przez: dr Agnieszka Krawczyk

 

Spi treści:

  • Przygotowanie pola i siew - błędy w agrotechnice drogo kosztują!
  • Brak wody utrudnia prace polowe
  • Siać pszenicę wcześniej, czy lepiej zaczekać?
  • Siew w terminie opóźnionym to często konieczność
  • Nie siejmy zbyt gęsto
  • Jak obliczyć ilość wysiewu ziarna?
  • Właściwe odżywienie jesienne = lepsze przezimowanie
  • Jaki nawóz?

 CZYTAJ WIĘCEJ  >> 

ROŚLINY PRZYPRAWOWE

Marta Gil-Barańska

Czas wiosny i lata to okres intensywnych prac w ogródkach przydomowych. Siejemy i sadzimy warzywa i rośliny ozdobne. Może warto też pomyśleć o urozmaiceniu i uprawie roślin przyprawowych.

Czytaj więcej...

RZEPAK OZIMY. DESYKACJA ŁANU PRZED ZBIOREM.

Adam Saracen

Problemem w uprawie rzepaku jest nierównomierne jego dojrzewanie. Jak sobie z tym radzić?

Konsekwencją nierównomiernego dojrzewania rzepaku może być pękanie łuszczyn jeszcze przed zbiorem. Straty plonu spowodowane osypywaniem nasion wynoszą niekiedy nawet 30%. Żniwa wieńczą wielomiesięczny cykl uprawy, a zbiór w optymalnych warunkach pogodowych pozwala na uzyskanie dobrego surowca, za który można uzyskać opłacalną cenę.

Czytaj więcej...

PRÓCHNICA A ŻYZNOŚĆ GLEB

Ewa Grzesik

Odczyn gleby, zawartość próchnicy i struktura gleby to trzy czynniki, które decydują o żyzności gleby i wpływają na efektywność nawożenia, w rezultacie decydują o uzyskiwanych plonach. Zły poziom pH, brak próchnicy i złe stosunki wodno-powietrzne prowadzą do blokowania dostępności wielu składników pokarmowych.

Czytaj więcej...

ZAKsan 335 200x350

internetowe krajobraz saletrosan 200x350

internetowe krajobraz RSM 200x350

internetowe krajobraz polifoska 200x350

GA Polidap

baner enplus 200x350

realizacja: www.studioweb.pl