WSTĘGA PRZECIĘTA
- Odsłony: 2657
Przetwórstwo owoców i warzyw w gminie Dwikozy ma bogatą tradycję. Nie bez powodu więc tu właśnie powstał inkubator przetwórczy. Będą z niego mogli korzystać m.in. rolnicy zainteresowani przerobem własnych płodów rolnych.
Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Gminą Dwikozy utworzył inkubator przetwórczy. Oficjalnie został on otwarty 8 grudnia 2016 roku, wtedy to wstęga została przecięta.
Wyposażone w odpowiednie maszyny miejsce czeka na pierwszych klientów.
Będą już mieli gdzie suszyć owoce, robić dżemy, powidła, marmolady, konfitury i marynaty warzywne. To powinno pomóc też rolnikom w zagospodarowaniu świeżych owoców i warzyw.
NIEDOCENIANE PRZEDPLONY
- Odsłony: 3036
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR
Marta Ośka
Późna jesień i zima to okres, w którym rolnicy zastanawiają się, jakie rośliny będą uprawiać w następnym roku. Wiąże się to ze szczegółowym zaplanowaniem zmianowania.
ZAPOMNIANA ROŚLINA
- Odsłony: 2735
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR
Stanisław Macugowski
Słonecznik bulwiasty, inaczej nazywany topinamburem, u nas jest zapomniany, a na różnych kontynentach, gdzie został rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna – cieszy się popularnością.
JAK ZOSTAĆ ROLNIKIEM EKOLOGICZNYM?
- Odsłony: 2535
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR
Małgorzata Kucharska
Przed przystąpieniem do systemu rolnictwa ekologicznego należy dobrze poznać zasady tego rolnictwa i przeanalizować jego realizację w swoim gospodarstwie.
Produkcja metodami ekologicznymi to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Powinna ona łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt. Jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne.