JEŻYNA BEZKOLCOWA
- Odsłony: 4130
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Wiesława Kaczorek
Jeżyna bezkolcowa chętnie uprawiana jest na większych plantacjach, w ogrodach przydomowych i na działkach ze względu na niewielkie wymagania uprawowe.
Jeżyna bezkolcowa (Rubus fruticosus) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest krzyżówką dzikich odmian. Owoce jeżyny mają właściwości lecznicze, wysoką zawartość witamin C i E, są bogate w sole mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń. Można je wykorzystać do robienia przetworów i win. Soki z jeżyny wspomagają trawienie, działają na organizm oczyszczająco i dezynfekująco, można je stosować przy przeziębieniach, w walce z kaszlem i gorączką.
NAWOŻENIE W SZKÓŁKACH DRZEW OWOCOWYCH
- Odsłony: 4775
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Anna Łukasiewicz
Nawożenie w szkółkach drzew owocowych
W związku z postępującą intensyfikacją produkcji sadowniczej, a także zmianami technologii produkcji, bardzo ważne jest otrzymanie dobrego materiału szkółkarskiego. Jest wiele czynników mających wpływ na jakość drzewek i krzewów wyprodukowanych w szkółce. A jednym z podstawowych zabiegów decydującym o dobrym przygotowaniu gleby jest nawożenie.
Ważny jest wybór odpowiedniego miejsca pod szkółkę, z uwzględnieniem czynników przyrodniczych, takich jak klimat, ukształtowanie terenu, przedplon, a nade wszystko odpowiednia gleba i jej dobre przygotowanie przed założeniem szkółki, zatem i nawożenie.
ZANIECZYSZCZENIE WÓD ZWIĄZKAMI POCHODZENIA ROLNICZEGO
- Odsłony: 13259
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Marta Ośka
Zanieczyszczenie wód związkami pochodzenia rolniczego
W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęcane jest jakości wód, a szczególnie ich ochronie przed wszelkiego rodzaju zanieczyszczeniami.
Ochrona istniejących zasobów wodnych jest ważna zwłaszcza w krajach takich jak Polska, gdzie mamy do dyspozycji ograniczone jej ilości.
Co to jest zanieczyszczenie wód?
Pod tym pojęciem należy rozumieć wszelkie niekorzystne zmiany właściwości fizycznych, chemicznych i bakteriologicznych wody spowodowane wprowadzaniem w nadmiarze substancji nieorganicznych, organicznych, radioaktywnych czy ciepła. Związki te ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystywanie wody do celów spożywczych i gospodarczych.
NOWE ODMIANY JABŁONI DO UPRAWY TOWAROWEJ
- Odsłony: 7703
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Mateusz Surowiec
Nowe odmiany jabłoni do uprawy towarowej.
Z roku na rok uprawa jabłoni budzi wśród producentów coraz większe zainteresowanie, co ma odzwierciedlenie w zwiększaniu areału uprawy tego gatunku. W 2010 roku powierzchnia jabłoni w naszym kraju wynosiła 170,4 tysiąca hektarów, natomiast w 2014 roku wzrosła do 176,3 tysiąca hektarów. Obecnie Polska jest czołowym producentem jabłek w Europie.