Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Piotr Lisowski
PROW na lata 2014-2020 przewiduje realizację działań przyczyniających się do rozwoju przedsiębiorczości, odnowy i rozwoju wsi, w tym w zakresie rozbudowy infrastruktury technicznej. Prezentowane poniżej działania przyczynią się do wspierania rozwoju gospodarczego lokalnych obszarów wiejskich poprzez pozyskanie pozarolniczych źródeł dochodu.
Podejmowane przez mieszkańców obszarów wiejskich przedsięwzięcia inwestycyjne mogą być realizowane zarówno w ramach odrębnych działań PROW, jak również poprzez lokalnie strategie rozwoju w ramach inicjatywy LEADER.
JESIENNE ZWALCZANIE CHWASTÓW W SADACH
- Odsłony: 3804
Współczesna ochrona sadów przed chwastami polega na integrowaniu, czyli łączeniu dostępnych metod regulowania zachwaszczenia, takich jak uprawa gleby, rośliny okrywowe włącznie z murawami, ściółkowanie gleby oraz stosowanie herbicydów.
Obecnie walka chemiczna jest metodą najtańszą i najskuteczniejszą.
Niestety od wielu lat obserwujemy spadek liczby substancji zarejestrowanych do walki z chwastami, program chemicznej ochrony staje się coraz skromniejszy i nie jest receptą na wszystkie zagrożenia związane z zachwaszczeniem.
UŻYTKI ZIELONE W WARUNKACH NIEDOBORU WODY
- Odsłony: 2811
Łąki i pastwiska stanowią bazę paszową dla produkcji zwierzęcej, ale również chronią glebę przed erozją, są strefą buforową osłaniającą zbiorniki wodne przed zanieczyszczeniami, oczyszczają powietrze i dostarczając dużych ilości tlenu.
Niedostateczne uwilgotnienie i wzrastające przesuszenie na użytkach zielonych doprowadza często do bardzo dużych i niekorzystnych zmian zarówno w glebie, jak i w zbiorowiskach roślinnych. Najbardziej optymalna temperatura dla wzrostu traw to 18-200C. Co dzieje się wówczas, gdy występują wielotygodniowe posuchy i temperatura dochodzi w słońcu do prawie 500C?
NAWOŻENIE MALIN
- Odsłony: 7513
Ewa Grzesik
Polska obok Serbii i Chile jest potentatem w produkcji i sprzedaży malin. Po wprowadzeniu do uprawy odmian powtarzających owocowanie, takich jak Polana, Polka, znacznie wzrosła pozycja naszego kraju jako producenta i eksportera malin.
Przed założeniem plantacji malin konieczne jest przeprowadzenie analizy chemicznej gleby. Na jej podstawie stosuje się w razie potrzeby wapnowanie, dobierając w zależności od kategorii agronomicznej gleby odpowiedni rodzaj nawozu wapniowego. Maliny wymagają gleb żyznych, próchnicznych, lekko kwaśnych, których odczyn (pH) zawiera się w przedziale 5,5-6,5. Na podstawie wyników analizy gleby uzupełnia się także poziom podstawowych składników pokarmowych, a więc fosforu, potasu, magnezu, zwłaszcza tych zawartych w glebie w minimum.