MIKROELEMENTY W NAWOŻENIU UPRAW SADOWNICZYCH
- Odsłony: 10452
MIKROELEMENTY w nawożeniu upraw sadowniczych
Do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz dobrego plonowania roślin sadowniczych niezbędnych jest 12 składników mineralnych, 6 makroelementów – azot (N), fosfor (P), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), siarka (S) oraz 6 mikroelementów – bor (B), cynk (Zn), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu) i molibden (Mo).
Dlaczego Korn-Kali®?
Korn-Kali to idealne rozwiązanie nawozowe niezbędne w uprawie buraka cukrowego. Potas w formie chlorkowej (40% K2O) oraz magnez i siarka w formie kizerytu (6% MgO), (12,5% SO3) oraz sód (4% Na2O) kompleksowo odżywiają buraka cukrowego w okresie wegetacji. Składniki mineralne są dobrane w odpowiednich proporcjach (co zapobiega ich wzajemnemu uwstecznianiu), aby rośliny od początku rozwoju miały łatwy dostęp do K, Mg, S i Na. Wszystkie składniki pokarmowe zawarte w Korn-Kali są całkowicie rozpuszczalne w wodzie, a tym samym natychmiast dostępne dla roślin. Dodatkowa zawartość kizerytu (naturalnego siarczanu magnezu) powoduje lepsze wykorzystanie potencjału plonotwórczego roślin. Dawkę nawozu zawsze należy rozpatrywać względem odczynu gleby, zasobności stanowiska oraz oczekiwanego plonu buraków.
UPRAWA TRUSKAWEK NA WŁÓKNINIE
- Odsłony: 23591
Uprawa truskawek na agrowłókninie
Truskawka to bardzo popularny i smaczny owoc sezonowy, dlatego oprócz uprawy na plantacjach towarowych chętnie uprawiany jest w ogrodach przydomowych i na działkach. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie producentów uprawą truskawki na czarnej agrowłókninie. Korzyści wynikające z tego sposobu uprawy to m.in. ograniczenie zachwaszczenia, utrzymanie wilgoci w glebie, przyspieszenie dojrzewania oraz lepsza jakość owoców. Ten sposób uprawy zaleca się na towarowych, ale również na małych plantacjach.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE W PERSPEKTYWIE 2014-2020
- Odsłony: 7329
Celem programu jest wspieranie rolników, którzy podejmują się utrzymać lub przejść na praktyki i metody rolnictwa ekologicznego.
Rolnicy są kontrolowani corocznie przez jednostki certyfikujące będące elementem systemu kontroli nadzorowanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, za pomocą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W celu sprawowania efektywnego nadzoru nad jednostkami certyfikującymi oraz nad rynkiem rolnictwa ekologicznego z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych współpracują: Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Handlowa jako część Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jednostki certyfikujące ściśle współpracują z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, która pełni rolę instytucji wdrażającej działanie oraz agencji płatniczej.