NAJGROŹNIEJSZE CHOROBY WARZYW KORZENIOWYCH
- Odsłony: 20579
Na plantacjach warzyw korzeniowych najpowszechniej występują choroby pochodzenia bakteryjnego i grzybowego. W niesprzyjających warunkach atmosferycznych oraz przy braku właściwej ochrony dochodzi do porażenia roślin chorobami w stopniu epidemicznym.
W wyniku silnego porażenia liści następuje przedwczesne zasychanie naci, znacznie obniża się plon oraz utrudniony jest zbiór mechaniczny. Natomiast zaatakowane przez patogeny korzenie spichrzowe gniją w okresie długotrwałego przechowywania.
OBOWIĄZEK ZAZIELENIANIA
- Odsłony: 4024
Warto wiedzieć, jakie nowe obowiązki czekają naszych rolników w latach 2015-2020 i co kryje się pod pojęciem zazielenianie” Wspólnej Polityki Rolnej.
Rolników, którzy posiadają gospodarstwa od 10 ha do 30 ha gruntów ornych, będą obowiązywały praktyki zazielenienia. Będą musieli uprawiać przynajmniej 2 różne uprawy na gruntach ornych (GO), w tym główna nie powinna zajmować więcej niż 75%powierzchni tych gruntów.
PROW 2014-2020 ukierunkowany na wzrost konkurencyjności rolnictwa
Piotr Lisowski
Dla zapewnienia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich realizowane będą działania przyczyniające się do rozwoju przedsiębiorczości, odnowy i rozwoju wsi, w tym rozbudowy infrastruktury technicznej. Poczynania będą realizowane zarówno w ramach odrębnych działań, jak również poprzez Leadera. Informacje dotyczące działań i kwot pomocy w niniejszym artykule określono w oparciu o projekt PROW na lata 2014-2020 z 7 kwietnia 2014 r.
NICIENIE
- Odsłony: 14302
NICIENIE – wyjątkowo uciążliwe szkodniki warzyw
Ewa Żak
Ostatnie kilkanaście lat cechowało duże nasilenie wszelakich szkodników roślin uprawnych, wśród których wyjątkowo dużo zniszczeń, zwłaszcza w uprawie warzyw, wyrządzały szkodniki glebowe. Najbardziej niebezpieczne i uciążliwe były rolnice (larwy motyli rodziny sówkowatych), pędraki (larwy chrząszczy z rodziny żukowatych), drutowce (larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych) oraz nicienie.