CO PRZEMAWIA ZA UPRAWĄ NADWIŚLANKI
- Odsłony: 3967
Co przemawia za uprawą Nadwiślanki ?
Trochę historii
Wiśnia Nadwiślanka uprawiana była z powodzeniem w nadwiślańskim pasie od Ożarowa do Lipska na glebach o podglebiu wapiennym od bardzo wielu lat.
Pierwsze przydomowe sady wiśniowe zakładane były już pod koniec XIX wieku w okolicy Słupi Nadbrzeżnej, stąd też wywodzą się historyczne nazwy tej odmiany „wiśnia ze Słupi Nabrzeżnej”, w skrócie Słupska, Słupianka lub Słupiec. Pierwsze większe nasadzenia zostały wykonane na początku XX wieku w Słupi Nadbrzeżnej. W okresie międzywojennym nastąpił dynamiczny rozwój tej uprawy. Owoce, które odznaczały się trwałością po zbiorze, były sprzedawane jako deserowe podczas lokalnych odpustów, z pozostałych wykonywane były przetwory. Z biegiem czasu zapotrzebowanie na owoce rosło, dlatego też zwiększyła się powierzchnia sadów wiśniowych. Owoce transportowane były statkiem kursującym na trasie Sandomierz – Warszawa do stolicy. Zwiększenie powierzchni nasadzeń ograniczała jedynie liczba odrostów korzeniowych, gdyż do czasów obecnych jest to jedyny sposób rozmnażania tej wiśni.
W grudniu 2014 roku został zatwierdzony PROW 2014-2020. Aktualnie w przygotowaniu są rozporządzenia wykonawcze do poszczególnych działań tego programu.
Celem głównym PROW 2014-2020 jest poprawa konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich. W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań. Zgodnie z wypowiedziami ministra rolnictwa Marka Sawickiego pierwsze działania w ramach nowego programu będą uruchomione na przełomie II i III kwartału 2015 roku. Najpierw muszą być zatwierdzone rozporządzenia wykonawcze, a następnie zostanie ogłoszony termin składania wniosków. Ogłoszenia o terminie naboru wniosków będą podawane na stronie ARiMR www.arimr.gov.pl.
KUKURYDZA - POTAS I MAGNEZ NA START!
- Odsłony: 10010
Potas – gwarantuje wysoki plon
Składnikiem pobieranym w największych ilościach przez kukurydzę jest potas (K). Pierwiastek ten pełni w roślinie wiele ważnych funkcji, ale szczególnej uwagi wymagają dwie tj.: gospodarka azotem oraz gospodarka wodna. Rośliny dobrze odżywione potasem efektywnie gospodarują azotem, a w latach suchych wykazują większoną odporność na stres wodny. Odpowiednio wysoka zasobność gleb w K pozwala roślinie dobrze gospodarować wodą, co przekłada się na efektywny procesy kwitnienia i zawiązywania ziarniaków. Warto dodać, że optymalna skuteczność potasu osiągana jest jedynie w połączeniu z magnezem.
MALINY I JEŻYNY – prawidłowa ochrona to wysoka jakość owoców
Maliny i jeżyny należą od dawna do najchętniej konsumowanych owoców uprawianych w europejskiej strefie klimatu umiarkowanego, ze względu na swe właściwości odżywcze i smakowe.
Owoce te zawierają witaminy A, C, B2, PP, a także potas, żelazo i miedź. Sok z malin jest powszechnie stosowany w leczeniu przeziębień i grypy, gdyż wykazuje działanie napotne. Zawiera on również znaczne ilości magnezu, wapnia i potasu, które obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwmiażdżycowo. Ze względu na zawartość kwasu foliowego powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Maliny stosowane są przy leczeniu niestrawności i biegunek. Zawarty zaś w nich błonnik wspomaga odchudzanie. Są też składnikami kosmetyków, np. kremów do rąk, balsamów do ciała, gdyż działają regenerująco i odmładzająco na skórę.